Quantcast
Channel: Code it Like a Girl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 41

Αναζητώντας την Ada. Ποια είναι η γυναίκα που εμπνέει δύο αιώνες μετά το θάνατό της;

$
0
0

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Οκτώβρης είναι αφιερωμένος στις γυναίκες που απασχολούνται στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς  κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα έχει καθιερωθεί να είναι η Ada Lovelace Day. Στο Λονδίνο γιορτάζεται με ένα μεγάλο event, στο οποίο παραθέτουν ομιλίες διακεκριμένες γυναίκες σε κλάδους, όπως η πληροφορική, τα μαθηματικά και η μηχανολογία. Στόχος είναι να εμπνεύσουν ακόμα περισσότερες γυναίκες να σταδιοδρομήσουν στα επαγγέλματα αυτά, όπου η παρουσία των ανδρών είναι σημαντικά υψηλότερη. Η ημέρα έχει λάβει το όνομά της από την Ada Lovelace, τη γυναίκα που κατασκεύασε το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή στα μέσα του 19ου αιώνα!

Γεννημένη το 1815, η Ada Lovelace υπήρξε το μόνο νόμιμο παιδί του Λόρδου Μπάυρον από το γάμο του με την Anne Isabella Milbanke. Πατέρας και κόρη, ωστόσο, δε γνωρίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, αφού ο Λόρδος Μπάυρον τις εγκατέλειψε για να βρεθεί στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών. Το γεγονός αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή της. Η μητέρα της φρόντισε να περνά η Ada ατελείωτες ώρες μελετώντας φυσική και μαθηματικά, ώστε να είναι σίγουρη ότι μεγαλώνοντας δε θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ποίηση- πράγμα που κατά τη γνώμη της- θα την έκανε το ίδιο ασταθή και ανεύθυνη με τον Λόρδο Μπάυρον!

Σε ηλικία 27 ετών ήρθε σε επαφή με τον Charles Babbage, φημισμένο καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος τότε εργαζόταν πάνω στην Αναλυτική Μηχανή (Analytical Engine) με τη φιλοδοξία να δημιουργήσει μία υπολογιστική συσκευή ικανή να πραγματοποιεί πολύπλοκες αριθμητικές πράξεις. Η γνωριμία αυτή έμελλε να σταθεί καθοριστική τόσο για την ίδια όσο και για την τεχνολογία των υπολογιστών. Η Ada, έχοντας γοητευτεί από το εγχείρημα του Babbage, έγραψε ένα άρθρο στα αγγλικά σχετικά με την εφεύρεσή του, το οποίο εντυπωσίασε για την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια του. Ο καθηγητής, τότε, της παρέδωσε τα σχέδια και την προέτρεψε να σημειώσει τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Αναλυτικής Μηχανής. Οι σημειώσεις που έκανε η Ada αποτέλεσαν ένα σχέδιο… τρεις φορές σε έκταση από το πρωτότυπο. Η νεαρή κόρη του Λόρδου Μπάυρον δεν είχε καταφέρει απλώς να πραγματοποιήσει δύσκολες πράξεις. Έγινε η πρώτη προγραμματίστρια στον κόσμο, αφού σχημάτισε έναν αλγόριθμο που μπορούσε να ψηφιοποιήσει εικόνες, ήχους και γράμματα της αλφαβήτου!

Η Αναλυτική Μηχανή έμεινε, δυστυχώς, στα χαρτιά, καθώς η Ada Lovelace πέθανε μόλις σε ηλικία 37 χρονών από καρκίνο, ενώ ο μέντοράς της άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, το London Science Museum δοκίμασε το 1991 το πρόγραμμα της, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν λειτουργικό παρά τα ελάχιστα σφάλματα που είχε. Η συμβολή της, συνεπώς, είναι τεράστια καθώς ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απέδειξε ότι οι υπολογιστές έχουν απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες από την προσθαφαίρεση αριθμών, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή λογισμικών όπως τα ξέρουμε σήμερα.

 

Χρήσιμος ιστότοπος:
http://findingada.com/

Photo credits: amazingwomenofhistory.blogspot.com

Μαριάννα Λαζάρου


Viewing all articles
Browse latest Browse all 41