Quantcast
Channel: Code it Like a Girl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 41

Ο Mark θα μείνει σπίτι και γιατί όλοι οι νέοι μπαμπάδες είναι σημαντικό να κάνουν το ίδιο

$
0
0

Ο Mark Zuckerberg πρόκειται να γίνει πατέρας σε λίγους μήνες, καθώς η σύζυγός του, Priscilla Chan ετοιμάζεται να γεννήσει την κόρη τους. Πριν από λίγες ημέρες, ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε, μέσω του λογαριασμού του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, πως αμέσως μετά τον ερχομό του παιδιού του στον κόσμο θα πάρει γονική άδεια δύο μηνών. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων στη λήψη άδειας από την εργασία όταν υπάρχει νεογέννητο μωρό.

Σήμερα, πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παραμονή και του πατέρα κοντά στο νέο μέλος της οικογένειας, κατά τους πρώτους μήνες της ζωή του, έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τον ίδιο και τη γυναίκα όσο και για τη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 9% των αμερικανικών επιχειρήσεων επιτρέπει στους άνδρες να πάρουν άδεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες χώρες, όπου προβλέπεται άδεια πατρότητας.

Σύμφωνα με τον International Labor Organization, το 90% των νέων μπαμπάδων, που παρέμειναν σπίτι αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, δήλωσε ότι απόλαυσε την αλλαγή πάνας, το τάισμα και όλες τις σχετικές δραστηριότητες, καθώς ενισχύθηκε ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ τους. Όπως ανέφεραν, η άδεια πατρότητας πρέπει να διευρυνθεί και να διεκδικείται από όλους, αφού προσφέρει τη βεβαιότητα ότι ο ρόλος τους δε θα είναι ενός απλού “helper” στην ανατροφή του παιδιού, αλλά ενός πραγματικού “co- parent”.

Πολύ μεγάλα είναι τα οφέλη και για τη νέα μητέρα, όταν έχει την υποστήριξη του συντρόφου της τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Συγκεκριμένα, η άδεια πατρότητας συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα άγχους, αλλά και καλύτερες εργασιακές αποδόσεις για τη γυναίκα.

Μάλιστα, για κάθε επιπλέον μήνα άδειας που λαμβάνει ο πατέρας, οι αποδοχές της μητέρας αυξάνονται κατά 6,7%!  Αντίθετα, όταν ο άνδρας δε λαμβάνει γονική άδεια, οι πιθανότητες να προαχθεί ή να αυξηθεί ο μισθός της μητέρας περιορίζονται σημαντικά.

Ακόμα, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά, που, ως βρέφη, είχαν επαφή και με τους δύο γονείς, έχουν πιο ανεπτυγμένες μαθησιακές ικανότητες και υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο. Τα κορίτσια, ιδιαίτερα, εμφανίζουν πολύ υψηλές σχολικές αποδόσεις, εάν ο πατέρας βρισκόταν στο σπίτι τους πρώτους μήνες της ζωή τους.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που αποθαρρύνει τους άνδρες από το να διεκδικήσουν άδεια πατρότητας μεγαλύτερη από δύο εβδομάδες, παρ’ όλο που τα οφέλη της είναι αναγνωρισμένα και η πλειοψηφία των νέων μπαμπάδων θα ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο με το νεογέννητο μωρό; Οι λόγοι συνοψίζονται στα εξής:

Πρώτον, η πολιτική κάθε εταιρείας για το ύψος του μισθού, που θα δίνεται κατά τη διάρκεια της απουσίας από το εργασιακό περιβάλλον, δεν είναι ενιαία. Έτσι, πολλοί άνδρες παραδέχονται ότι εάν δε λαμβάνουν τουλάχιστον το 70% των μηνιαίων αποδοχών τους δεν είναι διατεθειμένοι να λείψουν παραπάνω από μερικές ημέρες εκτός εργασίας. Δεύτερον, οι εργοδότες δεν είναι ευέλικτοι όσον αφορά τα projects που πρέπει να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα το 40% των ανδρών, που επέστρεψαν στη θέση τους μετά από πολύμηνη άδεια, να ομολογούν ότι ήταν πολύ αγχωμένοι για τα καθήκοντα που άφησαν σε εκκρεμότητα.

Συνεπώς, η άδεια πατρότητας πρέπει να θεσπιστεί με νόμο περιλαμβάνοντας πρόβλεψη και για το μισθό που θα δίνεται κατά τη διάρκεια απουσίας του άνδρα. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους νέους γονείς εξασφαλίζοντάς τους μία ομαλή επιστροφή στον εργασιακό χώρο και τις αρμοδιότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα πάψει να θεωρείται “μειονέκτημα” η πιθανότητα της μητρότητας για τις εργαζόμενες και οι ίδιες δε θα υπολείπονται πλέον στη διεκδίκηση ανώτερων ιεραρχικά θέσεων. Η πολύμηνη παραμονή στο σπίτι στερεί από τη γυναίκα εργασιακή εμπειρία, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε ανισότητα όσον αφορά την ανάληψη ηγετικών θέσεων με αρνητικό αντίκτυπο και στην απόδοση των εταιρειών. Ελπίζουμε, ότι το παράδειγμα του Mark θα είναι η αρχή για την πρόοδο σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.

Μαριάννα Λαζάρου

Photo: Annie Leibovitz via Mark Zuckerberg/Facebook


Viewing all articles
Browse latest Browse all 41